25 December 2012

Own Library

Assalamualaikum..

Anda peminat novel? Anda pembeli dan pengumpul novel? Atau sekadar pinjam dari kawan-kawan? Kalau nak tahu kita mempunyai minat yang sama.. hehe..

Selama ini, zila cuma pinjam novel dari kawan-kawan je. Memang taak rasa nak memiliki novel sendiri. 

Start zila practical lah zila mula berminat nak ada koleksi sendiri. Duit elaun, zila beli novel. Kalau tak silap zila, novel pertama zila beli Harga Sebuah Cinta by Kak novelis kita Kak Hani Fazuha. Dari situ zila mula beli novel. Pernah sekali, zila beli 4 buah novel dalam satu hari, mentang-mentang ada member card jadi dapatlah murah. hehe.. Kalau dah kt kedai buku, zila akan tuju rak novel dulu. Belek-belek novel kt situ lama-lama pun tak apa. Tanda-tanda lama kt situ sebabnya dah rambang mata nak pilih yang mana satu, idaman kalbu (sambil menyanyi). 

Novel beli masa zaman practical dulu. 

Dulu masa sekolah nak baca novel pun sorok-sorok bila kt rumah. Sebab takut mak bising. Ayat yang selalu mak akan cakap macam ni. 

Mak : Baik baca buku daripada baca novel bukan dapat faedah.
Me : (diam je tapi dalam hati berkata "faedahnya dapat bina ayat-ayat sastera/lawa-lawa dalam karangan B.Melayu nanti" hehehe)

Bila dah habis sekolah :

Mak : Buat apalah beli novel, membazir je.
Me : (Diam juga, dalam hati "memang tahu ia membazir, tapi nk beli juga")


the latest collection, i have

"Ke mana tumpah kuah kalau tak ke nasi" sebab adik zila pun dah start beli novel sendiri. Bila tengok akak dia pun ada. Jealous lah tu. hahaha. Tapi novel adik "Gaduh-Gaduh SayangSeandainyaAmir Minah Macho" novel yang sempat dia buat koleksi. Tapi tiga novel tu, zila tak sempat nak baca, maklumlah dah berkerjaya. 

Bak kata adik "Novel mu, Novelku juga. Novel ku, Novel mu juga". Maksud kau tu ada makna tu adik. haha.  Novel last zila beli Uda & Dara. Lepas  tu dah jarang beli sebab dah ada orang bagi nasihat, simpan duit tu untuk kahwin.

Setiap kali beli novel, sebelum baca zila kena ikut langkah-langkah ni :

  1. Sampul dulu dengan plastik jernih (nak jaga kualiti novel dari rosak)
  2. Kalau tak ada penanda buku, zila kena buat penanda buku sendiri (nak elak dari helaian muka surat tu terlipat) kalau bernasib baik dapatlah penanda buku free masa beli novel tu.
  3. Tulis nama, tarikh dibeli kt dalam cover novel tu (sebagai kenangan)



Nak pinjam tak?

17 December 2012

Alamak Bateri Nak Habis!

Kalau dalam perjalanan yang panjang, lupa nk bawa charger, charger kt rumah tak bawa kt tempat kerja. Adakah kauorang pasti bekalan beteri telefon bimbit kauorang mampu bertahan? Nak tahu cara-caranya meh sini baca cara terbaik untuk memanjangkan tempoh bateri telefon.

Paparan Skrin
Rendahkan "display brightness" dari 100% ke 50% ke.. Skrin yang terlalu terang akan memakan tenaga yang banyak jadi bateri akan lebih cepat habis. Tambahan pula, kalau display yang lebih rendah "brightness" akan membantu merehatkan mata kita.. Zila kalau nak jadi torchlight, zila set brightness-nya 100%. Jadilah torchlight.

Mode Standby
Kalau kita pasti tak ada orang call/ sms kita bolehlah meletakkan telefon dalam mode standby atau flight mode yang terbukti keberkesanannya untuk menjimatkan tenaga. Zila apa lagi terus set profile dalam flight mode walaupun bukan dalam flight pun.

Rangkaian Sosial
Bagi pengguna tegar laman sosial seperti Twitter dan facebook, kauorang log out dulu jika mahu menjimatkan bateri. Laman sosial yang sentiasa terpasang akan menggunakan jumlah tenaga yang banyak sebab ia akan fungsi refresh yang berterusan je.

Jauhi Muat Turun
Elakkan daripada download software, video mahupun muzik sekiranya tidak tak penting. Jumlah bateri akan cepat menurun jika data yang dipilih terlalu besar dan berat

Pengguna Telefon Pintar

Matikan fungsi-fungsi tambahan seperti GPS, location services atau automatic updates tatkala mengetahui lokasi dan arah yang dituju.

Tetapan Senyap

Pilih mode silent apabila keadaan bateri berada di tahap nazak. Bunyian seperti ringtone call.mesej dan alarm yang menggunakan lagu juga dianggap punca bateri cepat habis. Zila selalu sangat snooze-snooze.. sebab tu cepat habis.

Matikan Terus
Gunakan kaedah ini sebagai langkah terakhir sekiranya bateri berada di dalam keadaan kritikal dan perlunya kalau kita nak menghubungi seseorang nanti lepas ni. Matikan terus telefon bimbit dan hidupkan semula jika perlu sahaja..

Matikan Penghubung
Tutup semua laluan penghubungan seperti Bluetooth, Wifi , Infrared dan sebagainya sekiranya kiat tidak menggunakannya. Just hidupkannya bila nak guna sahaja. :)


Kalau kita guna telefon pintar mesti confirmnya. Jangka hayat beteri tu tak tahan lama. Kalau lama pun dalam dua hari kot, itu pun kalau tak guna buat apa-apa. Tapi kalau guna selalu dalam berapa jam, beteri dah kong habis. Bukan samsung galaxy, blackberry, sony je. Semua jenis smartphone mesti cepat low punya. Zila sedang mengalaminya sekarang. Handphone yang murah juga yang tahan lama beterinya. Percaya atau tidak?? Ni hasil kajiannya.. :D

nampak benor nipunya sampai 2068

Zila kalau beteri nak habis ni, nak dengar lagu pun jadi kedekut. Malas nak charge handphone ni. Handphone zila boleh bertahan selama 3,4 hari macam tu lah. Kalau dah tahu "king kong" tu, nanti malas nk charge semula. Biar semalaman tak ada bateri.

Zila dah tahu smartphone ni cepat low, tapi masih nak belinya juga. Smartphone sedang sedang dibooking :)

------------------------------------------------------------------------------------------

Selamat Pengantin Baru kak Maria Elena. Sangat cantik colour baju wedding dia. Love Turqoise colour :D
Dan zila baru tahu rupanya kak Fatin Liyana ni adik ipar kak Maria.

06 December 2012

The Guardians

Assalamualaikum..

Alhamdulilah.. rezeki yang lebih dapat dikongsikan dengan sahabat Vector saya sangat bermakna. Diberi banyak pilihan, akhirnya Rise of the Guardians menjadi pilihan hati kami.

Kedatangan zila dialu-alukan oleh Bananana. Terperanjat kejap bila salah seorang tu tiup benda tu. Dan sangat kesian bila ditumbuk oleh kawan dia.

Bermulalah kejakunan zila pasal 3D ni. Segan nak cakap, taip kt sini pun boleh kan.. sebenarnya first time ni tengok 3D, selalunya 2D je bedal. ^_^

video

Tak sabar nak tengok cerita Bananana ni, lihat kecomelan mereka.. Bila nak keluar ni?!

Zila berpeluang jumpa 5 guardian ni.

Dari kiri Jack Frost, North (Santa Claus), The Tooth Fairy, The Easter Bunny, &  cute Sandman

* Boleh tak nak bawa balik Sandman tu, boleh berbahasa isyarat dengan dia. :) Sedih sebab Sandman ni tak boleh bercakap (bisu)

Guardian zila --> Allah, Ibu Bapa zila.. :)

Vector = Ada kena mengena dengan Graphic Designer, Memang mudah kalau ada vector ni. :)

01 December 2012

Semoga Cepat Sembuh


I was a foolish little child
Crazy things I used to do
And all the pain I put you through
Mama now I’m here for you

For all the times I made you cry
The days I told you lies
Now it’s time for you to rise
For all the things you sacrificed

If I could turn back time rewind
If I could make it undone I swear that I would
I would make it up to you

Mom I’m all grown up now
I’ts a brand new day
I’d like to put a smile on your face everyday

Mom I’m all grown up now
And it’s not too late
I’d like to put a smile on your face everyday

You know you are the number one for me
Yes you are the number one for me, heaven to me.

Now I finally understand
That famous line
About the day I’d face in time
Coz now I have a child of mine

Even though I was so bad
I’ve learnt so much from you
Now I’m trying to do it too
Love my kids the way you do

There is no one in this world
That can take your place
Oooh I’m sorry for ever taken you for granted

I will use every chance I get
To make you smile
Whenever I’m around you

Now I will to try to love you
Like you love me
Only God knows how much you mean to me

* Dedicate to my lovely mom, I hope my mom get well soon.. 

27 November 2012

Doa Senjata Islam

Assalamualaikum..

Curi pakcik google punya

Doa mempunyai kedudukan yang luar biasa di dalam ajaran Islam. Agama Islam mengajarkan umatnya berdoa, banyak perkara-perkara luar biasa terjadi yang tidak mungkin berlaku menurut akal. begitu luar biasa doa dalam agama Islam.

Contohnya :
  • Nabi Yunus AS, dapat keluar daripada perut ikan disebabkan dengan doa.
  • Bumi Mekah yang semuanya tandus, kering, sukar ditanam, tidak ada tumbuhan, menjadi subur dan ramai diziarahi umat seluruh dunia disebabkan dengan doa Nabi Ibrahim AS.
  • Nabi Muhamad s.a.w, selamat keluar daripada rumahnya sewaktu dikepung hendak dibunuh oleh tentera Abraha, juga disebabkan dengan doa. 
Berikutan mustahaknya doa, dalam Al-Quran, Allah s.w.t. memberikan banyak ayat daripadanya yang digunakan para nabi-nabi untuk memunajat kepadaNya. Seperti juga dengan hadis Nabi Muhammad s.a.w terdapat banyak hadis- hadis Nabi Muhamad s.a.w yang mengajarkan kepada kita betapa pentingnya berdoa.

Berdoa kepada Allah, kerana doa itu senjata umat Islam. 




Berdoa merupakan cara kita berhubung dengan Allah s.w.t dan menunjukkan yang kita amat memerlukanNya dalam setiap perkara. Allah menciptakan manusia adalah untuk beribadah kepadaNya. Dan secara terang terangnya kita amat memerlukanNya sebagai tempat pengharapan pada permulaan, pertengahan dan juga pengakhiran. 

Tanpa berdoa tidak lengkap amalan seseorang sebagaimana Firman Allah :

"Katakanlah (wahai Muhamad) : "(Tuhanku) ialah Allah Yang Maha Esa; "Allah yang menjadi tumpuan sekalian makhluk untuk memohon sebarang hajat; "Ia tiada beranak, dan Ia pula tidak diperanakkan; "Dan tidak ada sesiapa yang serupa dengan-Nya"  - Surah Al-Ikhlas :1-4

Namun tidak bererti kita hanya berdoa tanpa melakukan sebarang usaha. Seharusnya setiap mukmin harus berjiwa positif dalam menguasahakan tugas dan tujuan masing-masing sambil mematuhi syariat. Selebihnya kita harus memanjat doa dan harapan kepada Allah untuk mencapai kejayaan. 


*pss: Amalakan D.U.I.T, bukan duit $_$ tapi stand for Doa, Usaha, Ikhtiar dan Tawakal

Sumber re-type : Buku 260 Doa Pelajar Ke Arah Kecemerlangan Dunia dan Akhirat


24 November 2012

10 Ribu Langkah

Assalamualaikum..

Dah lama betul tak berjogging ni, YES! zila dah berjaya menjadi penternak lemak dengan jayanya. Rasa macam tak sanggup lagi nak ternak. Senang je apa kata kita buang lemak tu jauh-jauh dengan aktiviti jogging. Confirm lah dia pergi jauh-jauh kalau ....

Dengan satu tujuan 10 ribu langkah

Balik kerja dengan 1 matlamat untuk datang sini.......

Taman  _ _A na Bandar Kota Tinggi (tak dapat dikenalpasti ayat tu)

Bagi men first jalan dulu, lady jalan belakang.

Dengan berbekalkan air mineral . 

Seperti yang kami lakukan juga


Mereka berjaya bakar lemak mengelilingi tasik

Setelah penat mengeluarkan peluh,

Sampai satu port, berehat sebentar 

bersama kerepek ubi pedas ~ nyumm~

Nampak makanan terus ngap sambil menikmati keenakkannya. Zila mana nk bakar lemak kalau kau mencekik tak sudah, sudah..

Semua ni tipu belaka,, zila bukan berjongging pun, hanya berjalan je. Seperti telah dijanjikan oleh mereka, mereka nak bawa zila main kt taman sambil makan kerepek ubi. Zila anggap mereka seperti abg zila. Maklumlah orang tak ada abangkan. Duduk tepi tasik bagi ikan makan kerepek. Tengok orang-orang berjogging, buat exercise tapi zila duduk sambil menikmati makanan. Makan pun boleh termenung.

Lepas tu, zila naik gelongsor pusing-pusing, dapat se-round je.

Kawan tanya "zila. How old are you?" . Dan zila jawab "I'm 12 years old." . Jawab adiknya kepada abangnya.

Ketawa mendengar jawapan zila yang sungguh perasan tu. Tak puas jadi budak kecik dulu sbb masa kecik jarang pergi taman permainan ni.

Nota : JOM JALAN 1000 LANGKAH UNTUK KESIHATAN!!!

22 November 2012

Ohh Simpul Biawak

Assalamualaikum..

Famous biawak ni dikalangan orang kena cramp

Dalam minggu ni dah banyak kali kena simpul biawak / tarik mengkarung / leg cramp. Zila baru tahu namanya simpul biawak dari kawan-kawan office. Selama ni zila panggil cramp je. Tarik mengkarung, bahasa orang utara kot. :) 

Tengah duduk layan blog & twiter sambil tonton cerita "Rooftop Prince"  tiba-tiba kaki cramp. Terus  "Adoii" menjerit kesakitan. Minta tolong suami ira picit jari kaki kuat-kuat. Walaupun sakit boleh lagi ketawa. Tengok jari kaki pun takut sebab nampak jari yang satu tu bengkok. 

Tadi dalam office. Tiba-tiba, jari kaki terus cramp, menjerit sikit tapi tak lah macam menjerit kt rumah. Cramp kali ni lama betul, picit kaki sendiri masih tak jalan juga. Kawan suruh pijak ibu jari guna tumit kaki. Tapi still sakit lagi. Sambung semula buat kerja, jalan pun terdengkot-dengkot, jari kaki still bengkok lagi. Tak boleh jadi ni, minta tolong kawan pula pijak kaki. Pun still tak elok-elok juga. Last2 google search sendiri macam mana nak hilangkan simpul biawak ni. Ooo baru thu cara merawat. Minta minyak angin dekat kawan, buat urutan tradisional sendiri. Alhamdulilah terus lega. Mak ai memang sakit, sakitnya memang tak boleh cakaplah. sampai sekarang pun rasa sakitnya walaupun sekadar suam-suam kuku lah macam tu. bahasa apa yang zila guna ni

Time tengah dibuai mimpi indah, tiba-tiba otot betis kejang, menjerit kesakitan sampai meleleh air mata tahan sakit. Lama juga menahan, betulkan urat-urat kaki ni. Malam tu kesejukkan tapi memang dah pakai gebor sebelum tidur lepas tu hilang. Nampak benor ganas tidurnya disitu. Zila jenis orangnya kalau tidur tak suka pakai kipas kuat-kuat, tapi zila berkongsi dengan ira, so kenalah faham2.. Kalau kt rumah makayah, zila dan adik beradik kalau nak tidur memang guna kelajuan kipas  2 / 1.

Punca  (mengikut kefahaman) :

  • Duduk tempat sejuk / cuaca sejuk sebab tu sakit ni datang time pukul 2-4 pagi gitu  (akhir-akhir ni hujan je)
  • Tak bersenam (rindu nak bersenam)
  • Badan banyak toksik dan angin dalam badan (seorang yg banyak angin dalam badan, asal picit je confirm keluar angin mulut)
  • Peredaran darah yang kurang baik.
  • Kekurangan kalsium.
  • Terlalu banyak fosforus.
  • Kekurangan garam (terutamanya dalam cuaca yang panas)

Rawatan
Minyak Angin Cap Kuda
  • Minta tolong orang tekan tapak kai dan picit-picit.
  • Sapukan minyak panas kt jari dan kaki
  • Picit ibu jari kuat-kuat, kalau tak kuat macam zila, pijak je ibu jari dengan tumit
  • Picit2 pergelangan kaki tu.
  • Tarik semua jari ke atas.
  • Terus bangun, try berjalan rasa sakit lagi tak.

*psst : kaki zila terasa sakit lagi ni, rasa urat tegang lagi. Macam ada 'harapan' nak kena lagi je..Stanby minyak dalam beg. Mesti!!

20 November 2012

Tahukah Anda 32 Rahsia Israel

Ambil masa selama 10 minit, untuk pengetahuan semua.. :) Minta maaf kerana ia mengambil masa yang lama untuk membaca petikan ni. 

32 Rahsia Israel Yang Kita Tidak Tahu

1. Tahukah anda bahawa selain daripada orang Yahudi, dilarang membeli atau menyewa tanah di Israel?

2. Tahukah anda bahwa setiap warga Yahudi yang ada di seluruh negara di seluruh dunia menjadi warganegara Israel secara automatik? Sementara warga Palestin yang lahir di tanah negaranya sendiri sejak puluhan abad yang lalu terus diusir ke luar Palestin?

3. Tahukah anda bahawa penduduk Palestin yang menetap di kawasan Israel harus menggunakan kenderaan dengan cat dan warna khusus untuk membezakan mereka antara warga Yahudi dan bukan Yahudi?

4. Tahukah anda bahwa Jurusalem bahagian timur, Tepi Barat, Gaza dan dataran tinggi Golan dianggap oleh masyarakat antarabangsa khususnya Barat dan Amerika sebagai kawasan yang dijajah Israel dan bukan merupakan bahagian dari Israel?

5. Tahukah anda bahawa Israel menyalurkan 85% air bersih hanya untuk warga Yahudi dan memberikan 15% sisanya untuk seluruh penduduk Palestin yang menetap di kawasan Israel? Secara realiti, Israel menyalurkan 85% air bersih hanya untuk 400 penduduk Yahudi di Hebron, sementara 15% sisanya disalurkan kepada 120 ribu penduduk Palestina di daerah itu?

6. Tahukah anda bahawa Amerika menyumbangkan US$5 Billion dari cukai pajaknya setiap tahun kepada Israel?

7. Tahukah anda bahawa Amerika terus memberikan bantuan ketenteraan kepada Israel sebesar US$1.8 Billion setiap tahunnya? Dan tahukah anda bahawa jumlah sebesar itu sama dengan sumbangan Amerika kepada seluruh negara di benua Afrika?

8. Tahukah anda bahawa Israel juga menunggu bantuan perang tambahan sebesar US$4 Billion dari Amerika yang terdiri dari pesawat tempur F 16, Apache dan Blackhawk? Dan kerana Amerika merupakan negara penyokong utama bagi Israel, maka ia wajib memberikan semua fasiliti yang diminta Israel untuk menjamin kewujudannya.

9. Tahukah anda bahawa pemerintah Amerika telah menekan Kongres tentang pelanggaran peraturan oleh Israel dalam penggunaan senjata yang mereka sumbangkan? Khususnya pada tahun 1978, 1979 dan tahun 1982 pada perang di Lebanon dan penggunaan senjata nuklear pada tahun 1981.

10. Tahukah anda bahawa Israel adalah satu-satunya negara di Timur Tengah yang menolak menandatangani larangan penyediaan senjata nuklear? Dan menolak pasukan penyiasat PBB untuk memeriksa tempat persembunyian nuklearnya?

11. Tahukah anda bahawa sebelum tertubuhnya negara Israel pada tahun 1948, sudah memiliki kemudahan membuat senjata nuklear?

12. Tahukah anda bahawa Pemerintah Tinggi Israel di Jabatan Perang mengakui secara terang-terangan bahawa tentera Israel membunuh semua tahanan perang Palestin tanpa proses pengadilan?

13. Tahukah anda bahawa Israel meletupkan tempat kediaman Diplomat Amerika dan menyerang kapal perang Amerika, Liberty di perairan antarabangsa pada tahun 1967? Walaupun serangan itu membunuh 33 tentera Amerika dan mencederakan 177 yang lain, tetapi Amerika sama sekali tidak melakukan tindakan apapun terhadap Israel. Hanya dengan alasan bahawa tentera Israel salah sasaran? Bayangkan kalau serangan itu dilakukan oleh negara Islam?

14. Tahukah anda bahawa Israel merupakan negara yang paling banyak mengabaikan resolusi PBB? Jumlah resolusi yang diabaikan oleh Israel mencapai 69 buah. Bayangkan seandainya satu negara Islam mengabaikan 1 resolusi PBB, apa yang akan dilakukan oleh Amerika?

15. Tahukah anda bahawa pemerintah Israel menggunakan sistem politik konservatif terhadap identiti warga Yahudi agar kekal menjadi warganegara itu?

16. Tahukah anda bahawa Mahkamah Agung Israel telah menetapkan Perdana Menteri, Ariel Sharon sebagai ‘tidak bersalah’ dalam kes pembunuhan Shabra dan Syatilla pada 16 September 1982 di Lebanon yang membunuh lebih dari 1000 orang Palestin yang terdiri daripada kanak-kanak, wanita dan orang tua?

17. Tahukah anda bahawa pada tanggal 20 Mei 1990, seorang tentera Israel menyuruh para buruh Palestin yang sedang menunggu buas di sebuah perhentian bas untuk duduk berbaris di atas tanah, setelah itu ia menembak mereka dari jarah setengah meter? Tahu pulakah anda bahawa pemerintah Israel menyatakan tentera itu tidak bersalah dan bahkan mendapat penghargaan khusus dari pemerintah Israel?

18. Tahukah anda bahawa sampai tahun 1988, semua bangunan dan pejabat di Israel hanya boleh menempelkan keterangan mencari kerja dengan perkataan: “kerja kosong hanya untuk warga Yahudi”, “Seorang karyawan dicari, dengan syarat perlu warga Yahudi”?

19. Tahukah anda bahawa Jabatan Luar Negeri Israel membayar 6 perusahaan media Amerika untuk menonjolkan imej positif Israel kepada masyarakat Amerika dan Eropah?

20. Tahukah anda bahawa Sharon mengajak parti radikal Molodeit untuk menjadi pesaing utama dalam kabinetnya? Padahal parti itu berideologi radikal dengan persepsi utama untuk membersihkan Israel dari warga bukan Yahudi dan pengusiran secara paksa seluruh warga Palestin dari Israel?

21. Tahukah anda bahwa Perdana Menteri Israel pertama, David ben Gorion sepakat dengan langkah pengusiran secara paksa seluruh warga Arab dari Israel?

22. Tahukah anda bahawa Rahib besar di Israel, Ofadya Yosef yang juga pengasas Parti Syas (parti terbesar ketiga di Israel) menyokong aksi tentera Israel untuk membunuh warga Palestin? Bahkan dia mengeluarkan fatwa radikal pada hari raya Paskah yang lalu dalam wawancaranya di sebuah jaringan radio terbesar di Israel: “Tuhan akan membalas semua kejahatan warga Arab, Tuhan akan menghancurkan keturunannya, menghabiskannya dan menghancurkan tanahnya dan Tuhan akan membalas mereka dengan siksaan yang pedih. Kerananya dilarang semua warga Yahudi untuk memberikan rasa kasih sayang kepada warga Arab, dan wajib bagi setiap Yahudi untuk menembak senjatanya ke arah dada dan kepala setiap warga Arab untuk membunuhnya, kerana mereka itu makhluk yang jahat dan terkutuk”……

23. Tahukah anda bahawa Palestin merupakan penjara terbesar di dunia?

24. Tahukah anda bahawa penduduk Kristian Palestin bersatu dengan penduduk Palestin muslim untuk melawan penjajah yahudi?

25. Tahukah anda, walaupun Mahkamah Agung Israel sudah mengeluarkan keputusan melarang penyeksaan dalam proses pemeriksaan, tetapi Shinbet (Badan Perisikan Israel) tetap terus menyeksa setiap pejuang Palestin dalam proses pemeriksaannya?

26. Tahukah anda bahawa walaupun Israel terus mengganggu proses pembelajaran dan merosakkan seluruh prasarana pendidikan penduduk Palestin, tetapi penduduk Palestin tetap menjadi negara terbesar di dunia yang penduduknya bergelar doktor?

27. Tahukah anda bahawa setiap manusia mempunyai hak yang sama yang dijamin oleh undang-undang antarabangsa yang diterbitkan pada tanggal 10 Disember 1948? Tetapi tahukah anda bahawa undang-undang itu sama sekali tidak berlaku bagi penduduk Palestin kerana terhalang dengan perjanjian yang ditandatangani pakatan OSLO?

28. Tahukah anda bahawa majoriti buku sejarah di dunia mengatakan negara-negara arab yang menyerang Israel terlebih dahulu pada perang tahun 1967? Padahal faktanya, Israel yang menyerang negara-negara arab terlebih dahulu kemudian mereka merebut kota Al Quds dan Tepi Barat. Tetapi mereka mengatakan bahawa serangannya itu adalah serangan untuk menjaga keamanan dan keselamatan diri?

29. Tahukah anda bahawa Israel sebagai negara penjajah sama sekali tidak terikat dengan konvensyen Geneva untuk menjaga hak-hak dan keselamatan warga awam Palestin?

30. Tahukah anda bahawa perintah Perdana Menteri Israel, Ariel Sharon sudah tidak diendahkan lagi oleh tentera Israel? Salah satu contohnya adalah ketika ia melarang askar Israel untuk melakukan genjatan senjata dan dilarang menembak, tetapi askar Israel terus menyerang, menembak orang awam Palestin dan menghancurkan tempat tinggal mereka.

31. Tahukah anda bahawa Israel terus melakukan berbagai usaha untuk menghancurkan Masjid Al Aqsa dan Qubah Shakhrah sejak 50 tahun yang lalu dengan menggali bawah tanah masjid tersebut agar runtuh dengan sendirinya?

32. Tahukah anda bahawa Presiden Afrika Selatan, Nelson Mandela mengatakan bahawa Israel adalah negara rasisme dan apartheid sama seperti keadaan Afrika Selatan?

Macam mana? Banyak kan ketidakadilan dan kekejaman yang terpaksa dihadapi oleh penduduk Palestin kat sana?

p/s: ambil fakta-fakta pasal Israel agar kita tahu betapa teruknya dan dendamnya mereka dengan orang Islam..

Sumber : DISINI

18 November 2012

In Shaa ALLAH

Assalamualaikum..

Kita dan termasuk zila selalu sebut insyaAllah / InshaAllah. Sekarang tulis dengan betul " In Shaa ALLAH" sama-samalah kita membetulkannya.. :)



Boleh minta tolong sikit kawan-kawan, pinjam  1 minit je untuk sama-sama kita berdoa untuk penduduk Gaza disana semoga mereka sentiasa tabah dengan dugaan Allah..

Ya Allah Ya Rahman Ya Karim Ya Mukmin Ya Jabar Ya Amin , selamatkan saudara-saudara islam ku di Gaza daripada yahudi laknatullah.. kuatkan iman mereka kuatkan semangat mereka untuk mempertahankan masjidil aqsa di sana.

P/s : Kalau sudi tolong forwardkn post ni ok :) biar lebih ramai yg berdoa. Ini je yg mampu kita berikan kepada mereka. Sesungguhnya, doa adalah senjata umat Islam..Aminn

Luahan Hati :
Bila ramai yang ajak "boikot Mc'D"..ada juga segelintir orang kita yang menyumpah seranah dan kata macam-macam.

Kenapa nak boikot la, itu la ini la. Mc'D kat Malaysia tak menyumbang kepada Israel la. macam-macam komen yang mempertahankan "makanan segera" tu.

Pendapat persendirian : Kalau seumur hidup tak makan Mc'D, tak mati pun la kawan. Lagi pun banyak lagi makanan berkhasiat yang lebih baik untuk dimakan :) peace !

17 November 2012

Mereka Dah Bersuami

Assalamualaikum.. 

Tahniah kawan-kawan sebab dah menjadi orang rumah kepada suami.  InshaAllah sayang semoga ikatan ni berkekalan hingga ke akhir. Aaamin.. 

Hani kawan masa PLKN. :) 3 tahun berpisah dan pertama kali jumpanya masa wedding hani. 
Hani & Abu

Wana, kenal dia sejak form 1 lagi. Pasangan ni satu sekolah juga. :)
Wana & Usop

Shafiqah - sejak sekolah rendah lagi kami berkawan :)
Baru lepas Akad Nikah

Farfar pun kawan masa PLKN juga. Dia berkenalan dengan bakal suami masa sekolah tak silap zila form 4. Bercinta dengan cikgu tu. Lama tu, 6 thun mereka berkenalan, akhirnya 24/11 ni pernikahan mereka. Birthday dia sama ngn zila :) 3 April.
Farfar & Ammo

Bila orang  bertanya pada zila "kau pula bila nak bersuami?" Jawapannya sambil senyum dan berkata "Tunggu kau dah beranak sorang,2,3 orang atau lebih dari tu atau pun secepat selepas tu" hahaha..

13 November 2012

Pantun Cuti Deepavali

Assalamualaikum.

Nak berpantun sikit..

Hari Selasa Hari Deepavali,
Saya cuti raya dekat sini,
Walaupun saya tak merayai,
Saya akan gunakan untuk bercuti.

Gendang Gendut tali kecapi,
Deapavali ku cuti,
Nak cuti lagi 1 Muharam nanti,
Minta Allah gerakkan hati,
Bos saya nanti.

Saya tak percaya bos bagi cuti,
Saya rasa gembira hati,
Dengar-dengar pun sedap didengari,
Alangkah bahagianya cuti ini.

Pada mereka yang tak dapat cuti,
Jangan mengeluh hati,
Lakukan hari ini dengan seikhlas hati,
Nanti kauorang dapat cuti juga nanti.

Bos saya bagi cuti,
Katanya customer ramai tak datang hari ini,
Agak-agak 1 muraharam dapat cuti,
Harap-harap dapat cuti lagi.

Hari ini Deepavali,
Siapa yang sedang bercuti,
Tak pergi mandi lagi,
Bawa-bawalah pergi mandi.

Hari Deepavali,
Kaum india sambut deapavali,
Jangan lupa bawa meruku kt sini,
Saya juga hendak merasai meruku ini.

Walaupun office tak ada orang sambut deepavali,
Tapi bos bagi cuti,
Alhamdulilah aku mensyukuri nikmat diberi,
Dapat rehat tubuh badan ini.

Sabtu ahad hari cuti,
Bukan semua company cuti,
Orang kata bestlah cuti,
Memang bos tetapkan hari tu cuti.

Memang saya dapat cuti,
Tapi saya kt rumah ini,
Buat OT bergaji,
Jangan harap fikir cuti.

Happy Dewali to all my Indian friends. :)

Pantun sekadar suka-suka je untuk hiburkan hati.
Pecah kepala karang pantun ni,
nak merangka pantun empat kerat ni.

Karya : Zilaviolet

10 November 2012

Tolong Jauh Dari Saya

Assalamualaikum..

Sila Matikan rokok anda !! 

Rokok naik harga, tapi masih ada lagi orang yang sanggup beli. Kenapa Malaysia ni tak stopkan bekalan import atau export rokok ni. Walaupun harga import rokok dan cukai dah dinaikkan tapi perokok tegar tetap mampu beli lagi. Hasrat murni kerjaan untuk naikkan harga rokok untuk mengurangkan jumlah perokok negara ni memang dah baik. Tapi kan lebih baik kalau diharamkan jual rokok ni..  Nak cari sekotak rokok bukan main senang lagi kan. Rokok ada jual kt mana2 je. Kt Kedai Makan,  7e, Kedai Runcit, Stesen Minyak, restoran dan lain-lain. Siap tayang-tayang lagi rokok tu kt kaca antik. 

Zila ni alah pada rokok. Bila terkena asap rokok, maaf kalau zila seboleh-boleh nak halau rokok tu daripada masuk hidung, tutup hidung dan kembang -kembang kan hidung tu ye. Kalau nak merokok tu, sila jarakkan anda dari zila. 


Kt kotak rokok tu. Walaupun dah terang-terang bahayanya merokok. Mereka still nak menghisap lagi.  Rokok tu bukan lagi membahayakan nyawa si perokok,, tapi ia juga lebih berbahaya kt orang tak hisap rokok tu. Merokok ini tidak hanya merugikan anda, tetapi ia juga merugikan orang disekitar anda. Kalau peduli tentang diri anda dan orang lain, maka wajiblah kita "STOP MEROKOK"

Satu rokok kotak tu dalam RM10. Selama seminggu/sehari kalau kita simpan duit tu kan lagi berfaedah.

Note :
  • Alhamdulilah, ayah zila bukan perokok :)
  • Semoga kawan-kawan jangan sekali2 nak cuba merokok
  • Perokok sayangngi lah diri anda, keluarga dan orang tersayang.
  • Yang mana nak berhenti merokok tu, sedang practice.  lakukan secara berterusan, minum air masak banyak2. Nicotin ada, trylah kalau belum cuba lagi. Berdoa, niat dalam hati, ikhlaskan diri, berusaha, ikhtiar dan tawakal.  :)
* Adakah anda seorang perokok? Adakah anda sedang berniat untuk berhenti merokok? Adakah anda baru nak berjinak-jinak hisap rokok? Adakah anda sedang practice mengurangkan hisap rokok?\

06 November 2012

Cintaku Limited Edition

Assalamualaikum




Bismillahirrahmannirrohim.....

Ya Allah..Ya Tuhanku..Jika pendampingku telah Engkau lahirkan
Gerakan hatinya untuk menujuku ,pertemukanlah kami dalam sebaik-baiknya pertemuan untuk menuju Redha-Mu..
Kerana Engkaulah yg berhak atas hati hamba2-Mu..
Dan Engkau jua yg kuasa membolak balikannya..
Ya Rabb,
bila dia jauh,dekatkanlah..
Eratkan hati kami dalam ikatan kerana-Mu ,tautkan hatiku dengan hatinya yang sama-sama mengharap&mendamba sebuah keinginan menuju redha-Mu..

Ya Allah...Yang Maha Pecinta
Pemilik cinta sejati ,Jikalau cintaku kau ciptakan untuk dia
Tabahkan hatinya..
Teguhkan imannya..
Tegarkan penantiannya..

Ya Rabb...Sang Pemilik Hati
Jikalau hatiku KAU ciptakan untuk dia ,Penuhi hatinya dengan Kasih-Mu,
Terangi langkahnya dengan Cahaya-Mu ,limpahkan kelapangan dikalbunya dengan kesabaran,temani dia dlm kesepian..

Ya Rabb,
Tiada tempat ku bersandar Selain pada-Mu,
Kutitipkan cintaku pada-Mu untuknya..
Kutitipkan sayangku pada-Mu untuknya..
Kutitipkan rinduku pada-Mu untuknya..
Mekarkan cintaku bersama cintanya..
Satukan hidupku & hidupnya dlm Cinta-Mu..

Ya Rabb....
Ku yakin bila saatnya sudah menghampiri,
Pasti kebahagiaan itu aku dapati..
Mohon beri aku kekuatan dan kesabaran dlm penantianku..

Ya ALLAH..
kirimkan dia yang dapat membawa kebaikan,
Baik bagi duniaku,akhiratku dan agamaku..
Agar kami sama-sama berjemaah untuk tetap menuju kejalanMu..
Bimbinglah hati kami ,kuatkan hati kami..
Penuhilah dengan Rahmat & kasih sayang-Mu..Amin ya rabbal alamin

* Semoga kita bertemu jodoh dengan orang yang mencintaiMu Ya Allah.
* Sekadar perkongsian untuk teman-teman

02 November 2012

Ekor Bengkok

Assalamualaikum.. :)

Masih ingat pada cerita saudara aku seekor yang bulu kembang seperti bunga ros yang sentiasa kembang. Aku adalah kawan dia. Nama aku Mike, aku bukan kacukan mat saleh. Nama aku je glamor mengalahkan mat saleh. Aku telah dibela masa kematian Mickel Jackson. Sebab tu nama jadi Mike. Aku seekor kucing jantan lagi gagah perkasa. Aku adalah kucing belaan pertama tuan aku. Ayah cik zila panggil aku MEK, rasa melayu terengganu kt situ pula. Tapi orang lain panggil aku Mike. :)

Psst.. kalau korang perasan, ekor aku ada bengkok sikit. 

Aku masih ingat lagi, masa aku baru nak mengenali ABC  tuan aku. Aku selalu melepaskan hajat aku kt katil anak dara tuan aku. Cik Zila tak tahu pun apa hajat aku baring2, golek2 kt bilik dia awal pagi. Siap dia usap badan aku. Aku rasa lagi lah tak boleh tahan, akhirnya aku melepaskan juga. Bila aku berak je, bau busuk menghangat dalam bilik.  Cik zila terus menjerit "MIKE!! kenapa kau berak kt sini" Dengan pantas kilat cik zila bangun dengan muka bengisnya. Aku dengan muka innocent nya cepat-cepat lari menyelamatkan diri. Aku memang dari malam tadi tahan, sebab selama ni aku ingat toilet kt tilam cik zila. Aku siap kais-kais tilam tu macam tanah, lepas tu terus buang. Memang selalu buang besar dan kecil kt situ.  Lepas tu ayah cik zila letak lidi kt tanah, barulah aku pandai membuang dengan tempat yang betul.

Ekor aku memang bengkok dari kecil macam tu. Bukan si Kembang je ada bulu yang kembang tau, Aku pun tak nak kalah juga. Dulu masa aku baby, dyorang kata aku macam garfield. Mungkin bulu aku macam tu. Ayah cik zila selalu bersihkan muka,telinga dan mata aku. Masa kecil mata aku bulat. Bila dah dewasa ni je mata aku jadi ala-ala "korea" gitu. Mata aku berwarna ala-ala kuning gitu.

Ha aku nak jawab soalan entry dulu. Kenapa aku tak takut pada penyapu lidi. Mungkin masa kecil aku selalu diagah-agah macam tu. Dan aku tahu itu taktik tuan aku. So aku rasa tak takut, tak gentar dengan penyapu lidi tu (ynag ni cik zila tolong jawabkan)

Aku kalau lapar ke, aku akan gesel manja dengan tuan-tuan aku. Yang aku dah tersangat lapar. Aku bila dah merayap cari awek baru aku ingat balik rumah. Balik rumah nak makan je.. hehe.

Aku masih ingat lagi, masa aku sakit. Aku makan pun tak selera, luka-luka, senyap je, tak aktif , badan pun semakin susut. . Tuan-tuan aku dah mula risau sebab aku jadi pendiam terus. Aku rasa terharu. Cik zila siap tanya aku "Mike, kenapa tak makan, sakit ke?" Sambil menelek muka aku, tengok luka kt badan, muka. Ayah cik zila sapu minyak gamat kt badan aku. Selain itu aku dibagi air kelapa. (terasa seperti manusia pula) Alhamdulilah, aku sihat semula selama seminggu aku sakit.

Semoga aku akan sentiasa sihat, InsyaAllah.. :)

*Macam mana perasaan korang, bila kucing yang dah bela lama tiada, Zila harap Mike dan Kembang sihat selalu. Amin.

24 October 2012

Rangka Kereta VS Rangka Ayam

Assalamualaikum..

Alhamdulilah, zila masih bernafas di bumi Allah dengan keizinan-Nya. Pernah makan rangka ayam mesti sedapkan, sehingga menjilat jari. Tapi ni bukan nak cerita rangka ayam tapi cerita rangka kereta. Perbezaanya, rangka ayam boleh makan,sedap.. tapi rangka kereta yang hangus????

Kauorang pernah tak tengok kereta terbakar depan mata kauorang sendiri tak? zila? tak pernah. Tapi pernah tengok rangka kerata yang telah dijilat api. Antara punca boleh terbakar mungkin berlaku kemalangan, gemar mengubah aksesori kenderaan contohnya pasang lampu kt bawah kenderaaan lepas tu ubah suai kenderaan..  lagi-lagi barang dyorang tu tak ada lesen.

Ahad lepas, pegi JB nk jenguk adik kt poli. Sepanjang perjalanan, boleh dikatakan nampak 3 buah kereta yang tinggal rangka je. Sah-sah kebakaran habis kalau dah tinggal rangka je kan. First nampak jalan kt pulada, kereta wira ---> lepas tu pula Kerata saga (Jalan Kampung Sungai Tiram ) ---> Singgah pasar malam kt scintex beli buah tangan untuk adik jumpa pula Van sekolah (depan kedai scientex elok je kt tempat parking). Kalau kt tepi jalan tu mungkin kemalangan atau pun terbakar sendiri. Tapi kalau kt depan kedai je, elok je parking, rasanya tu memang dah terbakar sendirianya. Masuk pasar malam ternampak "rangka ayam" pulop..

Harap tuan punya kereta-kereta tu selamat tak ada cedera parah atau pun maut.

----------------------------------------------------------------------------------------------------
Musim hujan sekarang, cari port untuk "berkhelah" kt Taman Layang-Layang. Yes, akhirnya jumpa. Sebelum makan buat sesi fotografi satu family dengan power camera samsung galaxy...

twist potato.. Ngee :p . my sister

Wassalam.. :)

20 October 2012

Politeknik Merlimau

Assalamualaikum...

Psst.. zila bukan ex-student Politeknik Merliamu, zila ex-student Politeknik Ibrahim Sultan (Politeknik Johor Bahru). Tajuk je Politeknik Merlimau sebab artwork pernah zila buat kt situ. :p tongueBukan nak sombong tapi sebagai designer mesti kita rasa gembira, bila design kita dipaparkan, digantungkan di tepi jalan, di bangunan, digunakan ye tak. Sekurang-kurangnya, kita rasa bersyukur, say 'Alhamdulilah' bila kita dapat satu perkara yang gembira kan. Kalau tanya pada designer lain mesti mereka rasa macam tu kan.


Salah satu signboard di depan bangunan Jabatan Pelancongan dan Hospitaliti.


Ni pula-  arrow 'Culinary Lab' tempat masak-masak tu

Pintu masuk Jabatan
Gambar yang terakhir tu bukan zila yang buat, yang tu company lain yang buat 'font' tu. Lepas tu hantar kt kedai, pekerja yang tolong finalkan je letak gold.

Berpeluh pasang ni, dengan gigih zila panjat tinggi semata-mata untuk pasang ni. hahaha.. nampak benor nipu nya. Sah-sah general worker yang pasang ni. Sah-sah lah zila duduk office saja sambil menambahkan lemak kt badan ni, satu titik peluh pun tak keluar.  Mesti ada barang yang mereka gunakan untuk contohnya pakai 'cren'.

To student Politeknik Merlimau mungkin ada pernah nampak atau perasan dengan design signboard ni. Designnya simple je tak memeningkan kepala. Cuma orang yang gantung atau pasang je lah guna tenaga sampai keluar keringat kt dahi tu.

Ni semua adalah hasil kerja zila masa zila practical kt dulu. Alhamdulilah, masa practical banyak design-design kita dah hasilkan. Bila dalam kereta nampak satu design yang kita buat, zila berkata ''makayah tu design along buat. hehehe.."

15 October 2012

Aku adalah seekor "Kembang"

Assalamualaikum...



Aku adalah seekor kuciing betina. Aku telah dijumpai oleh seorang budak lelaki yang sedang bermain-main dengan kawan-kawanya. Aku telah dibawa balik ke rumahnya. Aku dimandikan, dikeringkan supaya bulu aku ini menjadi 'kilat' berseri. Aku meronta-meronta untuk dilepaskan, tapi apakan daya, kekuatan budak lelaki itu lebih kuat berbanding tubuhku yang masih kecil lagi.

Aku telah diberi nama 'kembang' kerana aku mempunyai ekor yang kembang dan sentiasa dinaikkan atas. Aku selalu ditegur supaya menjadi 'perempuan seekor betina yang sopan-santun, menutup aurat' kerana aku sering mengangkat ekorku. Aku tidak tahu macam mana hendak menurunkan ekorku.. Mungkin kerana aku mempunyai 'aset' ekor yang kembang sebab itu aku tidak mampu untuk menurunkannya selalu.

Aku memiliki bulu berwarna coklat, kuning dan putih. Aku tidak tahu, sama ada aku ini mengikut "germ' ibu atau ayah aku. Sewaktu aku kecil, aku selalu diberi makanan kucing. Aku sangat suka akan makananku itu. Kerana bila aku makan makanan itu, aku mempunyai bulu yang sihat, mata berkilauan, dan 'cubby' macam budak lelaki yang mengambilku sebagai kucing belaan. Aku juga memiliki mata yang besar. Aku juga memiliki perut yang besar, walaupun tubuh aku comel. Manusia kata 'buncit'. Kadang-kadang mereka fikir aku bunting anak empat, TIDAK, perut aku cuma buncit saja. Buktinya, sampai sekarang perut aku tidak kempis dan aku masih tidak mempunyai anak kandung sendiri.

Di dalam rumah itu, aku juga ada ramai kawan. Aku dapat berkenalan dengan 'Mike' seekor kucing jantan yang 'macho'. Mike juga haiwan belaan tuannku. Selain Mike, aku juga dapat berkenalan dengan kawan-kawan yang selalu datang ke rumah tuanku untuk makan. Walaupun mereka bukan kucing belaan, tuan aku tidak 'lokek' untuk memberi makanan kepada mereka. Aku sunggu bertuah kerana terpilih menjadi haiwan belaan mereka.

Aku suka tidur di bilik anak perempuan tuan aku, kadang-kadang di bilik tuanku, kadang-kadang dibilik jahit, dan kadang-kadang aku tidur di ruang tanu. (berapa banyak kadang-kadanglah).  Aku selalu duduk di rumah je, sebab aku tahu, aku ini seekor kucing betina kenalah duduk dirumah je.. Walaupun kadang-kadang tuan-tuan aku pernah marah aku, mereka tetap sayang aku. Mereka sayang aku kerana aku ni tak dengar kata.

Aku pernah di bawa jalan naik ke kereta. Aku duduk di dalam kereta selama 4 jam. Rupa-rupanya aku telah dibawa ke Kg Serom 1, Muar. Aku telah berkenal dengan saudara-mara tuanku itu. Dan aku juga telah berkenalan dengan seekor kucing betina 'comat'. Comat adalah kucing belaan datuk dan nenek 'penulis'. Aku ditinggalkan di kampung atok, tujuannya supaya Comat tidak keseorangan. Aku sempat tinggal di sana selama dua bulan je. Aku terus di bawa balik ke Kota Tinggi. Aku telah hidup bersama tuan aku selama 2 tahun lebih. Aku dijaga dengan baik.

* Aku takut pada penyapu, tapi kenapa Mike tu tak takut pada penyapu eh??

~~~ Bersambung ~~~

13 October 2012

HM - Fire Dragon

Assalamualaikum..

Skip entry yang pernah zila janjikan pasal kak siti zila tu.. Entry tu akan diceritakan nanti. hehe.. Sebabnya terasa 'teruja' nak ceritakan entry ni..

Zila baru balik dari tengok wayang kt MBO Heritage Mall. Dapat tengok movie "Hantu Kapcai". Walaupun cerita tu dah nak habis tayangannya kt pawagam..

  1. Dari sudut pandangan zila, cerita tu memang best tapi ada unsur-unsur yang sangat tak 'menarik' di mata dan telinga zila.  
  2. Yang dah tengok mesti tahukan.. so zila tak nak cerita apa-apa. Mungkin pada orang lain itu perkara biasa, tapi ada segelintar orang dapat rasa apa yang zila rasakan. OK, stop pasal cerita tu.
  3. Tempat yang besar dan dikenali ramai tapi ruang untuk solat sangat kecil. Itu zila tak kisah sangat.
  4. TAPI kenapa tak buat surau berasingan untuk lelaki dan perempuan. Bila ada perempuan/lelaki dalam surau tu, si perempaun/lelaki terpaksa menunggu giliran untuk solat. Tak ke itu merugikan masa lagi-lagi jangka masa waktu solat pendek seperti maghrib. 
  5. Ambil wuduk pun di'charge'. Sangat berkira. Masih tak kisah lagi.
  6. Dengan tak ada nya arrow, so mereka akan tercari-cari mana lokasinya. Kalau tak ada, meh sini tempah kt zila, zila tolong buatkan. :p 
Tapi itu semua dugaan, kita sebagai pengguna bersabar je. :) Bayangkan kalau tempat itu diusahakan oleh orang muslim, mungkin nasib orang islam terbela. InsyaAllah..

Depan pintu masuk mall, nasib baik ada pertunjukkan api, sekurang-kurangnya dapatlah hiburkan hati yang 'kecewa'. Lihat aksi-aksi dua beradik ni bermain dengan api. Seperti api itu adalah kawan rapatnya. Api tu tak 'makan' mereka pula. Mereka sangat lincah bermain api tu. Amazing!!. Sangat seronok melayan persembahan tu. Pelbagai gaya yang menarik ditunjukkan. Dipusing-pusingnya kayu api tu, dihembus-hembus dan tarian api itu mengikut rentak muzik. Diminum minyak tanah masuk dalam mulut lepas tu sembur-sembur kt api. Tu yang kita nampak api keluar dari mulut mereka.  Lepas tu dimasukkan api dalam mulut, tiba-tiba padam. Zila yang duduk jauh terasa bahang panasnya.. lagilah bila tengok, rasa menakutkan (dalam hati sila jarakkan diri anda dr saya).

sumber dari Mrs. Google.

P/S :

  1. Jangan tiru aksi ini dirumah, kelak ia akan memakan diri sendiri. 
  2. Mari sedekahkan Al-Fatihah kepada arwah pelajar perempuan Politeknik Ibrahim Sultan  (PIS, tempat zila belajar dulu). Student Tourism Semester5 kemalangan di jalan kubur islam berdekatan Poli.. Semoga rohnya dicucuri rahmat, Amin~
  3. Senyum tak perlu kata apa-apa. :) Keep in Touch. :)

10 October 2012

Wordless Wednesday


Assalamualaikum... pagi Rabu..

 Ada apa Siti Nurhaliza dangan Nur Azila? Pecah rahsia untuk next entry..sshhhh

09 October 2012

Tips Menghafal "muka surat " Al-Quran

Assalamualaikum.. 



Zila terjumpa satu page di "laman buka". Zila nak share pengetahuan yang zila baru belajar ni. Moga-moga ilmu ni bermanfaat untuk kauorang semua.Terjumpa satu tips menghafal "muka surat" yang sangat menakjubkan.. Jom belajar formula mengira darab dan tolak tak lupa juga "bergabung".. Moga-moga ilmu ni bermanfaat untuk kauorang semua.

Contoh 1

Jika kauorang ingin mengetahui Juzu’ 5 di halaman ke berapa:
5-1 = 4,
4 perlu didarab dengan 2 jadi 4 x 2 = 8
Letakkan no 2 selepas jawapan.
Jadi, juzu’ 5 adalah pada halaman 82
*Sekarang lihat pada Quran dan anda akan lihat Juzu’ 5 bermula pada halaman 82. Menarikkan?

Contoh 2

Jika kauorang ingin mengetahui Juzu’ 10 di halaman ke berapa:
10-1 = 9,
9 perlu didarab dengan 2 jadi 9 x 2 = 18
Letakkan no 2 selepas jawapan.
Jadi, juzu’ 10 adalah pada halaman 182

Contoh 3

Jika kauorang ingin mengetahui Juzu’ 23 di halaman ke berapa:
23-1 = 22,
22 perlu didarab dengan 2 jadi 22 x 2 = 44
Letakkan no 2 selepas jawapan.
Jadi, juzu’ 23 adalah pada halaman 442



P/S :

  • Setiap nombor 2 kena letak selepas jawapan tau. Kalau tak salah nanti.
  • Subhanallah, memang menakjubkan. Ajarkan pada anak-anak kecil agar mereka sentiasa membaca Al- Quran......Kita yang golongan dewasa pun selalu lah membaca AL-QURAN. Sehari selembar 2 muka surat itu pun cukup.
*SHARE KEPADA SEMUA SAHABAT-SAHABAT,MOGA-MOGA BERMANFAAT KEPADA SEMUA.

29 September 2012

Kaulah Sahabatku

Assalamualaikum..

Semua orang didunia ada sahabat kan?mustahil kita tidak ada sahabat walaupun seorang.. Apa makna sahabat? Bagi zila,sahabat merupakan antara orang yang paling dekat dihati kita.Tanpa mereka,siapalah kita kan? Sahabat adalah anugerah yang indah. mungkin seseorang boleh hidup tanpa kekasih tetapi, jarang orang boleh hidup tanpa sahabat..yg selalu menemani saat duka & lara...^^,

Mereka adalah sahabat zila. Since sekolah menengah sampailah sekarang. Sangat merindui mereka. Sweet moment with them.. Hopefully, dapat bersama hingga ke hari tua, InsyaAllah.. May Allah bless you always.

Sambil mengingati sahabat kita, sambil tu jom zila kenalkan kawan-kawan zila yang sangat rapat. Dan zila nak refresh semula kenangan bersama mereka.

Zarith ~ UniKL ipoh ,radioterapi.. Fatin ~ UPSI, Degree kaunseling.. Tini ~ Nursing.. Rahmat ~ Kolej UNITI.. Rina ~ UITM, Degree Accounting. Wana ~ UUM, Degree Bussiness Study.. Alhamdulilah. semoga mereka seorang yang success selalu.. :)

Zarith, Fatin, hi its me zila, Tini ~ Malacca Town atas beca
with a sweet girl ~fatin (bakal cikgu) "dah berpunya"
Cikgu Sawiah - addmate~ Cikgu Rita-Chemisry~
with my english &  est teacher
physic teacher~Fatin, me, Rahmat (hero malaya in class)
yang tak ada kepala tu, sbb terlampau tinggi, tak muat nk amik gambar :P

Sepatutnya ada Rina, Wana (dah jadi orang rumah). Tapi gambar Rina tak ada kt sini. :). Wana ada disini.


akhirnya saya berjaya mendapat segulung degree Sijil Tamat Sekolah

p/s : semoga kita semua mendapatkan sahabat yang baik yang boleh mengingatkan kita untuk selalu berbuat kebaikan dan menjauhi perbuatan yang tidak baik.. :)

27 September 2012

Manusia Dan Dugaan

Assalamualaikum..

Setiap manusia di bumi ini tidak kiralah lelaki atau perempuan, mereka akan diuji dengan dugaan. Setiap orang ada ujiannya mengikut tahap kemampuan kita. Dugaan itu nak mengingatkan kita semua supaya kembali kepada Allah. Ujian yang kita tempuhi itu menjadikan diri kita ni lebih kuat dan tabah mengharunginya semua cabarannya. Hipotesisnya kt sini "semakin besar dugaan yang diberikan oleh Allah kepada manusia, semakin besar juga pahala yang kita perolehi. Jika dia beriman, dia kan menerimanya dengan redha. Kita perlu sabar dalam menghadapi dugaan ini. Orang yang tak pernah mendapat ujian dari Allah, rugilah mereka.

Zila sendiri pernah mengalami ujian yang sangat berat. Alhamdulilah, zila masih punya iman. Kalau tak ada iman, mungkin zila sakiti tubuh zila sendiri. Alhamdulilah zila dapat tempuhinya dengan sabar. Dengan dorongan daripada mak, ayah, dan kawan-kawan. Zila tabah mengharunginya.


Doa untuk menjadi orang yang sabar


Maka bersabarlah. Bersabarlah dalam menghadapi dugaan dan ujian daripada Allah dengan mencontohi sikap para Nabi. Bahawa untuk setiap ujian yang diberikan oleh Allah pasti akan ada perkara yang lebih baik menanti. Bersyukurlah kepada Allah. Kerana orang yang diberikah musibah atau ujian pasti akan mendapat ganjaran dari Allah SWT. Kita tak perlulah protes kenapa Allah turunkan dugaan ni kepada kita. Patutnya bersabar dan bersyukur. Baca doa penerang hati, Surah Alam Nasyrah.


Memohon keampunan kepadanya


Tanda - Tanda Allah Sayang Pada Kita :
  • DIBERIKAN KESEDIHAN - Dengan keseedihan kita akan sering menyebut nama Allah. 
  • DENGAN KESAKITAN - Kita akan sentiasa memohon kesembuhan dariNya. 
  • DIBERIKAN KESUSAHAN - Kita akan menjadi redha. 
  • DIBERIKAN KEHILANGAN - Kita meminta yang terbaik dari Allah. 
  • DIBERIKAN PENDERITAAN - Kerana hanya jiwa yang menderita akan selalu dekat pada Allah. 
  • DIBERIKAN KEMISKINAN - Kerana Allah mahu kita meminta kepadanya. 
  • DIBERIKAN KEHINAAN - Allah mahu kita mohon kemuliaan dari Nya. 

P/S :

  1. Jangan terlalu banyak ketawa, jangan terlalu bersuka ria kerana Allah akan jauh dari kita .. InsyaAllah.. sama-samalah kita memperbaiki diri kita. InsyaAllah.. Amin :) 
  2. Baca doa penerang hati, Surah Alam Nasyrah. Al-Fatihah, surah empat Qul, baca Al-quran, Yassin, Minum Air Yassin. Doa ni zila selalu amalkan.. InsyaAllah akan diamalkan sampai bila-bila.

25 September 2012

Aku Dan Majalah Popular

Assalamualaikum....

Zila dulu selalu juga masuk majalah tapi sejak umur dah meningkat, peluang untuk masuk majalah tu dah tak ada lagi. Mungkin dulu comel agaknya, pipi bersih tanpa ada parut jerawat pun, jerawat nak tumbuh kt muka pun takut dulu je sekarang tak. Sekarang ni je, populariti tu terjunam  ala-ala artis malaysia.. Kata orang semakin veteran, semakin tak popular. AstagfiruAllah Alazim 

Bukan Majalah mangga, wanita atau pun nur.. tapi majalah sekolah je mampu setakat ni.. ;p Kira popular lah tu kan :p  Boleh katakan zila aktif masa sekolah. Dalam Pandu puteri, zila dah sampai kebangsaan. Nak sampai antarabangsa tak mampu sebab dah pencen. Aktif Persatuan Rakan Sebaya. Zila sukan tak aktif sangat. Tapi adalah juga masauk olahraga lumba lari, lompat tinggi dulu. Tapi dah pencen. Semput nak lari jauh2, berat badan dah bermaharajalela..

Form 2 - Zila yang pengawas tu.. :p 
Form 5 ~ Kelab SPBT
Form 5 ~ Persatuan Pandu Puteri Malaysia
5 UKM--- > i really love this photo~ malay just have 4 student only in class~ 
Form 5 ~ Persatuan Rakan Sebaya~bendahari tak berdidikasi~

Form 5 ~ Persatuan Pengguna

Dalam kelas kebanyakkannya student chinease. Bila time exam berhempas pulas study. Mereka ni semua pandai2 belaka. Alahmdulilah.dapat fight mereka dalam mata pelajaran. Berlawan secara sihat tak apa kan daripada berlawan guna kaki tangan tu, bukan dapat pape pu. Badan kita yang sakit adalah. Betul tak?? sila jawab..

Masa sekolah zila belum berkaca mata tapi pakai time belajar je.. lepas habis sekolah terus pakai cermin mata kt mata ni. Sampai power mata pun naik. Pakai cermin mata kadang2 merimaskan. Nak pakai contact lens, zila tak berani pakai. Jadi kebanyakan gambar kt atas ni, zila tak pakai cermin mata. masa tu power mata elok lg lah.. nampak longkang depan mata lagi. Tapi tak nampak dari jauh.. Betullah orang kata bila pakai cermin mata, power makin naik. Tapi ada juga sebaliknya. Makan lobak pun still rabun..Bertuah orang yang pakai cermin mata, mata dia boleh sembuh. Pape pun aku bersyukur. 

BFF zila kebanyakannya masuk persatuan, kelab semua sama-sama. Kt atas tu ada BFF zila yang duduk di kerusi kt setiap gambar kt atas.. Form 2 jadi pengawas tapi lepas masuk f3 terus berhanti sbb nak fokus pada PMR acehceh.. Dengan pengorbanan tu, Alhamdulilah PMR dapt keputusan yang baik.. 4 tahun meninggalkan alam persekolahan. sangat2 merindui moment tu.