29 March 2013

Jatuh Cinta Pandang Pertama

Assalamualaikum..

Minggu ni sangat busy. Semoga sihat tubuh badan untuk melakukan aktiviti seharian. :)

Baru plan nak jogging malam ni tapi orang yang ditunggu tak balik rumah lagi. :(

Pernah tak kauorang mengalami situasi macam zila pernah alami ni? Dulu kauorang tak suka makan lepas tu tiba-tiba je kauorang suka makan. Pernah tak, pernah tak? sila jawab dengan pantas.. :p Tengok tu asyik cerita pasal makanan je kan. T_T

Terung

pakcik google

Serius dulu memang tak makan terung sebab tengok terung tu lembik je kan. Rasa geli je nk makan. Tapi tiba-tiba jadi suka sejak mak zila masak terung goreng sambal / kicap. Dari situ zila jatuh hati pada terung. Makan sekali nak lagi dan lagi. Macam dah jadi favourite terung ni. Kempunan nak makan terung sambal ni. T_T Macam mano ni. 

Tempe

pakcik google

Dulu ayah pernah cakap, "Ai tauhu makan, air soya minum tapi tempe tak makan". Masih segar dalam kepala ni. Tapi masa tu sengih je bila ayah tanya. Macam biasalah yang buat zila suka kt tempe ni, dari mak zila lah juga. Mak buat tempe goreng cecah sambal kicap. Cuba makan, dan nak lagi. Wah, memang 'marvelous'lah. Tapi tengok juga rasa macam mana, lain orang, lain cara masakannya. :)


KUPANG

pakcik google

Dulu zila tak suka makan. Masa kecik-kecik dulu teman mak pergi kedai beli barang dapur, Nampaklah kupang tu bergerak-gerak. Rasa takut nak makan tengok geli je kan. Sejak zila practical barulah nak jinak-jinak makan. Mak angkat masakkan kupang masak sambal. Bukan setakat tempe dan terung je zila jatuh cinta. Kupang pun jatuh cinta juga. Rasanya manis-manis gitu ha. Masa zaman study diploma dulu, baru zila tahu rupa-rupanya kupang tu macam ni rupanya. (ketinggalan zamanlah kau zila) Yelah dah dulu tak makan kupang, so tak ambil tahu pasal kupang ni. dah tahu macam rupanya. hehehe... 

pakcik google

Kt muar banyak kupang belum dikopek ni. Ada jual tepi-tepi jalan je.


TAPI YANG BELUM JATUH CINTA LAGI
mak cakap masa kecik-kecik geli nak pegang
-
-
-
-
-
-
-
-
-
IALAH
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
-
TAPI

TEMPOYAK, GULAI TEMPOYAK MAKAN.. 

HEHEHE
Walau dah jamah sikit tempoyak tapi still durian tak ada tempat dihatiku. :P

Samalah macam ikan keli tu, Tapi sedap kalau ikan keli goreng (mengecek orang makan keli goreng) Memang sedap tapi tak jatuh cinta lagi macam terung, tempe tu.. :D

PSST : Awak semua pernah alami tak situasi macam ni. Mana tahu kita serupa. hehe -__-

6 comments:

✿AINAA ROSEBERRY✿ said...

sedap sis durian.. syglah kalau tak suka... ena tempoyak yg tak boleh msuk dengan tekak ena... hahahaa

arghhhh lama tak makan kupang, dlu lau pergi langkawi, selalu makan.. ambil byk2...

~Ain Jimat~ said...

kita serupa~ hahaha..

aku pown durian kurang sikit.. tapi law buat serawa.. laju jer makan..

dulu tak makan labu.. sekarang suka sangat.. sodap pulak~

Nur Azila said...

Ha ckp pasal serawa. Aku pun baru tahu msa study dlu. Budak rumah aku buat serawa. Diaorg kata serawa tu mkanan jawa.. Aku tak minat,tp try makan sedap jgk. Tp still tak jatuh cinta lg..

Labu tu sedap sgt. Lg2 kalau msak lemak.

Nur Azila said...

Hahaha ena, kita terbaliklah pula. Tempoyak memang suka sgt, sayangnya tak makan tempoyak.hehe

Miss Zahirah said...

zila.. kta sma laa..
akak bleh mkn gulai tempoyak atau ape2 yg berasaskan tempoyak..
tp durian x prnh suka n xkan try.. hahaha.. org kta rugi x mkn durian pn akak x heran... kihkihkih

nur azila said...

Hahaha. Kak. Kita boleh jd geng. Hehe. Kan,kita pun tak kisah kalau tak makan hehe.. Tempoyak memang minat betul.